Jazz är en av de där genrerna som många har en ambition om att börja lyssna på utan att aldrig riktigt hitta in i den. Det är en djungel av skivor och undergenrer som gör att genren lätt framstår som svårgenomtränglig för den oinvigde. Här följer tips på två plattor som fungerar som fina ingångar.

Kind of Blue – Miles Davis

Kind of Blue är tidernas bäst säljande jazzalbum och släpptes år 1959. Det har varit och fortsätter att vara den jazzplatta de flesta köper först. Det finns goda skäl till det. Med denna plattan utvecklade Miles Davis den så kallade modala jazzen som gav musikerna en ny typ av improvisatorisk grund att förhålla sig till. Passar lika bra att ha på i bakgrunden som att lyssna aktivt på.

Mingus Ah Um – Charles Mingus

Mingus var en temperamentsfull basist som spelat in många plattor som kommit att bli klassiker. På den här skivan hittar du bland annat Goodbye Pork Pie Hat, hans fina tribut till saxofonisten Lester Young som dog två månader innan plattan spelades in. Albumets inledning är inte dum den heller; Better Git It In Your Soul är så livsbejakande som jazz kan bli.

Author