Punk var ungdomens svar på en musikvärld som under sjuttiotalet hade kommit att uppfattas som alltmer dekadent och högtravande. Där groteskt stora artister reste världen runt i sina privatjet och spelade för fullsatta arenor. Punken växte i någon mån fram parallellt i Storbritannien och USA, i Manchester respektive New York. Här får du två tips på bra skivor att börja med.

Never Mind The Bollocks – Sex Pistols

Sex Pistols hann med endast ett riktigt album under sin bländande korta karriär. Det här är rent estetiskt vad de flesta tänker på när de tänker på punk. God Save the Queen, Anarcy in the UK, så gott som alla låtarna på albumet betraktas som punkklassiker idag. Albumet censurerades på alla brittiska topplistor och representerades istället av ett svart streck. Det är enda gången det har hänt.

Marquee Moon – Television

New Yorkbandet Television gjorde smart och vacker gitarrmusik. Om du tycker om ljudet av gitarrer så är den här skivan ett absolut måste. Television inledde sin karriär redan tre år innan punken fick sitt breda genombrott i Storbritannien år 1977. De är således att betrakta som punkpionjärer. Deras debutplatta hämtar influenser från jazzen. Sofistikerat.

Author