Ära den som äras bör

Sven-Bertil Taube, vilken underbar man det är. En offentlig person som lär både unga och gamla män hur man ska bete sig. Aldrig med pekpinnar eller tillrättavisanden, utan genom att leva som han lär med etikett och folkvett. Ingen svensk kändis har påverkat det svenska samhället som Sven-Bertil Taube. Hans kompromisslösa artighet har genomsyrat hela hans person och det genererar positiva ringar på vattnet. Han är den person man vill dela en regnbågstårta med på Skansen. Han är den person man vill lyssna på i hörlurarna när man behöver piggas upp. Han är den typ av sångare som sjunger med och ur hjärtat och på det sättet har han nått generationer av lyssnare.

Efter sin examen på Beskowska skolan i Stockholm, åkte han till Connecticut i Amerika för att studera. Han tog studenten 1954. På andra sidan Atlanten spelade han också in sin första skiva. Två år senare tog han sig till Quentin Esquimbre i Madrid för att lära sig spela gitarr. Därefter bar det iväg tillbaka till Sverige och teaterlektioner. Under sin långa karriär har han har en oerhört varierad repertoar av pjäser att stoltsera med, till exempel Hamlet, Svejk i andra världskriget, Romeo & Julia, Å vilket härligt krig och Klas Klättermus. Han har gjort väldigt mycket mer än att vara skådespelare på Dramaten och Lisebergsteatern.

Pappa Evert

I början av sjuttiotalet började Sven-Bertil Taube framträda med sin far Evert Taube på Gröna Lund och många andra sommarscener i Sverige. Efter Everts död har Sven-Bertil fortsatt att ha sina sommarkonserter på Grönan. Många känner igen Sven-Bertil Taubes röst direkt när de hör den. Hans speciella karaktär har inspirerat många och han ses tillsammans med sin far som den störste av vissångare. Han har tolkat Carl Michael Bellman, Leo Ferré, Mikis Theodorakis, Lars Forsell, Nils Ferlin, Evert Taube och många fler.

Sven-Bertil på film

Debuten på filmduken utspelade sig i Sjösalavår 1949, då spelade han sig själv. Men efter det har du haft chansen att se honom både i film och på tv. Han har spelat Luftwaffekaptenen Von Neustedt i filmen Örnen har landat. Han hade också en roll i Smörblommekedjan. Något som gjort att en ny generation har hittat Sven-Bertil Taubes musik är att han deltog i det då omåttligt populära tv-progammet Så mycket bättre. I Sverige har han varit med i otaliga filmer och dramatiseringar. Vad sägs om Jerusalem, Swedenhielms, Tempelriddaren och Män som hatar kvinnor, där han också blev nominerad till en guldbagge för bästa manliga biroll.

Tack Sven-Bertil! Du är verkligen en vettig karl, en sådan person man vill ta med till en strand på Kanarieöarna och dricka rosévin med. Du har verkligen inte blivit folkkär utan anledning.

Author