Glamrocken var en förhållandevis kortlivad musikalisk rörelse som hade sin höjdpunkt i det tidiga 70-talets Storbritannien. Musiken hämtade sin inspiration ur lika delar brittisk 60-talspop och den hårdrock som började växa fram under samma tid. Musikaliskt finns det egentligen inte särskilt mycket som skiljer genren från vanlig rock eller pop, epitetet “glam” kommer sig av artisternas fäbless för glittriga kostymer och höga platådojor. Här följer två lämpliga album att börja med.

Electric Warrior – T. Rex

Rex som frontades av Marc Bolan inledde sin karriär som psykedeliska hippies men hittade tidigt formen på albumet Electric Warrior som hade en tuffare edge. Håkan Hellström hör uppenbarligen till beundrarna då han lånat en textrad från albumet. Den mest kända låten från skivan bör vara Get it On (Bang a Gong).

The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars

Det här var albumet som förvandlade David Bowie till en internationell angelägenhet. Innan den här plattan var Bowie en fantastisk popmusiker i periferin, efter den här var han en stilbildande popkonceptualist.

Author