Att leva på sin musik

 

Alla som har en passion för musik eller sång drömmer sannolikt om att kunna livnära sig på att skapa och framföra musik. Artist- eller musikeryrket är dock krävande på många sätt, både ekonomiskt och på ett personligt plan, och man bör efterforska grundligt exakt vad det innebär att leva på sin musik innan man bestämmer sig för att satsa helhjärtat på musiken.

En sak att ta i beaktning är till exempel den ekonomiska osäkerheten. När man jobbar som musiker har man i de allra flesta fall ett ojämnt inkomstflöde, och något som är mycket viktigt i en sådan situation är att man kan få in pengarna från sina fakturor snabbt. Detta eftersom det kan gå långa perioder utan att man har någon inkomst alls, och när man då väl har en kund att fakturera kan det vara livsviktigt att man kan få pengarna så snart som möjligt för att bara klara vardagen. En bra lösning för detta är factoring, som man bland annat kan få hjälp med via företag som Fakturino. Factoring innebär att du får pengarna från din faktura direkt, och att någon annan får vänta på att kunden betalar fakturan. Det kan vara en fördel oavsett vilken bransch man arbetar inom.

Om man är villig att acceptera att man kanske kommer att ha det tufft ekonomiskt under vissa perioder, finns det ändå andra aspekter av livet som artist som man bör överväga. Det kan till exempel vara tufft att arbeta ensam större delen av tiden (förutsatt att man inte spelar i ett band). Även om man samarbetar med producenter, koreografer, ljudtekniker och andra i branschen, är man i slutändan ensam om att fatta beslut kring sin karriär och sin musik, vilket kan tära på somliga.

Något annat som kan vara svårt är att sätta en gräns mellan sitt privatliv och livet som artist. Hur mycket av sig själv ska man visa upp på scen, på internet och i media? Detta kan vara svårare inom vissa genren än andra. Inom singer/songwriter-genren är det till exempel vanligt att man uppträder med sitt eget namn, och texterna behandlar ofta personliga ämnen som ens egna relationer och saker man upplevt i livet. Då är det oundvikligt att mer av ens personliga liv lyser igenom på scenen. Inom andra genrer, som metal, är det däremot vanligt att man antar smeknamn eller alter egon på scenen, och förklär sig själv med smink, masker och kostymer. Då är kanske den person man är på scenen och den man är privat två helt skilda ting. Vad man trivs bäst med är något man får komma underfund med allt eftersom; mycket få artister träffar rätt från början, och precis som man förändras och utvecklas som person kan också ens musik och hur man framträder på scenen förändras med tiden.

Author