Det är många som tycker om att lyssna på musik samtidigt som de skapar. De flesta föredrar musik utan sång (alternativt musik med sång på ett språk de inte känner till, antagligen för att ord har en förmåga att tränga sig på och störa de egna kreativa processerna). Utöver det skiljer det sig såklart åt väldigt mycket. Vissa föredrar jazz, andra klassiskt. Ambient är med största sannolikhet en populär genre. Vad gäller klassisk musik har det länge varit känt att fungera särskilt bra för människor som sitter försjunkna i intensiva studier. Det ska förbättra både koncentrationsförmågan och inlärningen.

Men det är inte allt. Musik har rent fysiska effekter på människor.

Till exempel har man kunnat visa att musik har har en lugnande effekt på människan. I ett experiment gjorde man ett försök på personer som precis skulle genomgå olika typer av operationer. En grupp av patienterna fick lyssna på musik, medan den andra fick den vanliga behandlingen i form av lugnande mediciner. Otroligt nog kunde man i efterhand konstatera att de som fick lyssna på musik hade lägre halter av stresshormonet kortisol än de som fick lugnande. Musik är bra för immunförsvaret också.

Det betyder nog inte att man ska avstå från att ta mediciner eller besöka läkaren, men det är snudd på att man skulle kunna tro att det är något som läkaren skulle skriva ut på recept. Kanske inte, men nog är det en fin motivering till varför du ska fortsätta lyssna på och hitta ny musik?

Här finns en spellista med musik speciellt anpassad för de som har kreativa yrken. Det är musik utan sång utvald med tanke på att stimulera de delar av hjärnan som är aktiva vid skapande verksamheter.

Author